Slik gjør du en regulering (antall/kostpris) på produkter og strukturvarer

Hvis du skal justere kostprisen til en vare eller hvis antallet av en varer ikke stemmer overens med det faktiske antallet på lageret, kan du foreta en regulering. I denne artikkelen viser vi deg hvordan du gjør en lagerregulering manuelt.

Hvis du vil vite hvordan du importerer flere lagerreguleringer på en gang med en .csv-fil, sjekk vår helpdesk-artikkel "Slik importerer du lagerreguleringer". Det er en tidsparende funksjon som effektiviserer din lagerstyring.

Nedenfor finner du en liste over punktene som skal gjennomgås i artikkelen, med lenker som tar deg direkte til den delen du ønsker å lese.

Trinn for trinn guide til regulering av lagerantall

1. Gå til varer: Klikk på 'Varer' i toppmenyen
  2. Start en regulering: Velg 'Regulering' fra menyen og klikke på 'Opprett ny regulering' øverst i høyre hjørne

3. Velg reguleringstype: Klikk på "juster antall" og velg varen, lokasjonen og datoen for justeringen.
  4. Skriv inn justeringsdetaljer:
    1. Se den aktuelle lagerbeholdningen i "Tilgjengelig antall".
    2. Bestem om du vil legge til/trekke fra antall eller sette en ny total.
    3. For å legge til/trekke fra antall, huk av for "Juster differanse" og skriv inn antallet. For å sette en ny total, fjern haken fra "Juster differanse".
  5. Gjør ferdig reguleringen: Legg til reguleringstype, årsak og besrkivelse. Klikk på "Reguler antall + verdi" for å avslutte. Husk at reguelringen lagres som en kladd og skal bokføres for å oppdatrere lageret.

Reguleringstypen er til intern informasjon og vil være relevant i forhold til deres transaksjonsrapport.

Årsaken er synlig når du ser på transaksjonsrapporten.
    Beskrivelsen er synlig når du ser på varekontokortet.

Reguleringen blir lagret som en kladd, den skal bokføres slik vi gjør i trinn 6. Boksen "Lagre og ny" vil åpne opp for at du kan gjøre enda en regulering, dersom du skal lage fler enn en.
  6. Bokfør din regulering: Du skal nå bokføre den reguleringen du har laget for at endringen slår gjennom i lageret ditt.
    Det er mulig å klikke på "Bokfør alle" hvis du har flere justeringer som skal bokføres samtidig.
  7. Se endring: Du kan se din endring ved å se på vareoversikten eller varens varekontokort.

Tips: En rask regulering kan gjøres direkte fra produktoversikten ved å velge "Reguler lager" under de tre prikkene på varelinjen.

Trinn for trinn guide til regulering av kostpris

Det er viktig å vite at det skal være en lagerbeholdning på varen for det er mulig å regulere kostprisen.

1. Start med varer: Velg "Varer" fra topmenyen
  2. Begynn en regulering: Gå til "Regulering", klikk på "Opprett ny regulering" og velg "Reguler kostpris".

3. Velg vare og dato: Velg kostpris, varen og datoen for reguleringen
  4. Tast inn reguleringsdetaljene
    1. Se nåværende kostpris og tast inn den nye prisen i "faktisk kostpris"
    2. "Kostpris justert (forskjell)" viser endringens størrelse
  5. Avslutt reguleringen: Legg til reguleringstype, årsak og beskrivelse. Klikk på "Reguler kostpris" for å fullføre. Husk å bokføre reguleringen fra "Reguleringer" for å oppdatere kostprisen.

Reguleringstype

Reguleringstypen er til intern informasjon og vil være relevant i forhold til deres transaksjonsrapport.

Årsak + Beskrivelse

Årsaken er synlig når du ser på transaksjonsrapporten.
    Beksrivelsen er synlig når du ser på varekontokortet.

Reguleringen blir lagret som en kladd, den skal bokføres slik vi gjør i trinn 6. Boksen "Lagre og ny" vil åpne opp for at du gjør enda en regulering, dersom du skal gjøre flere enn en.
  6. Bokfør reguleringen din: Nå skal du bokføre reguleringen du har laget for at endringen skal slå gjennom på lageret ditt.
  7. Se endringen: Du kan se endringen din ved å se på vareoversikten eller varens varekontokort.

Vi har også laget en liten video som forklarer hvordan lagerreguleringer kan fungere i Rackbeat.

Bemerk at videoen er gammel og kan være out of date. Nye videre blir laget i nærmeste fremtid (juni 2024).

Ofte stilte spørsmål

Her er noen av de spørsmålene supporten ofte får inn i forhold til reguleringer i Rackbeat.

Kan man gjøre justeringer tilbake i tid?

Du kan gjøre justeringer tilbake i tid; du trenger bare å endre datoen tilbake til det tidspunktet justeringen skal gjøres.

Skal man bokføre hver enkelt regulering man har laget?

Ja, alle skal bokføres før de har en effekt på lageret. Du kan arbeide raskere ved å klikke på "Bokfør alle".

Det kommer et lite pop-up vindu der du skal bekrefte reguleringen før du kan bokføre eller slette dem. Det er kun et sikkerhetstiltak, slik at man ikke regulerer ved en feil.

Hvem har gjort reguleringen?

Du kan se hvem det er som har gjort reguleringen ved å gå til Varer -> Reguleringer og filtrere slik at du kan se de arkiverte reguleringene.

Når du har gjort dette kan du se på kolonnen som beksriver hvilken bruker det er som har gjort reguleringen.

Det er ikke mulig å se hvem det er som har bokført den spesifikke reguleringen, kun hvem det er som har opprettet den.

Hvorfor skal jeg velge en lokasjon?

Du skal velge en lokasjon hvis du arbeider med mer enn en lokasjon på kontoen din. Dette er for å sikre at varen blir registrert på riktig sted.

Hvis du har valgt en standardlokasjon på varen, vil denne automatisk velges, som her:

FIFO og reguleringer?

Når du arbeider med FIFO som lagerprinsipp i Rackbeat, skal du være oppmerksom på at visse ting kan være en smule annerledes i forhold til reguleringer.

En av forskjellene er blant annet at når du regulerer antallet, skal du taste inn en enhetspris.

I tooltipset står det: Ved FIFO-lager må det defineres en kostpris når det gjøres en justering. Hvis differansen er negativ, vil enhetsprisen bli beregnet etter FIFO-prinsippet.

FIFO betyr "First-in, First-out", hvilket betyr at når du justerer én eller flere ekstra varer inn i Rackbeat, vil Rackbeat fortsatt vise de eldste varene først. Dette betyr også at kostprisen i vareoversikten viser kostprisen for den neste varen som selges.

Eksempel:

Du har kjøpt 10 stk til 15 kroner og kjøper deretter 10 stk mer til 20 kroner.

Kostprisen i Rackbeat beregnes dermed til 15 kroner, frem til de første 10 er blitt solgt, deretter vil den være 20 kroner.